Voorbeeld digitale tentoonstelling

Fototentoonstelling "Van, voor en door boerinnen en boeren".

Dit project is een initiatief van het SHCL  en werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van de RABObank en LLTB.

Foto's zijn afkomstig uit de fotocollectie van Zij Actief Limburg (EAN_1241) en de fotocollectie van de LLTB (EAN_1244).

FOTO 1: VRUCHTENBOMEN

“In de oude kern van Eijsden en Gronsveld was een fruitveiling. Het sorteren van de kersen was typisch vrouwenwerk.”
Vroeger stonden bij iedere boerderij wel een paar soorten vruchtenbomen: appels, peren, kersen, pruimen, kweepeer, moerbeien en de mispels. De plek die deze boerenboomgaardjes innamen, varieerde. Dit was afhankelijk van het nut: voor eigen gebruik of als appeltje voor de dorst door de opbrengst te verkopen aan een fruitveiling. De opbrengsten uit de boomgaard vormden een belangrijke aanvulling op de inkomsten van de boerderij.
Fotograaf: Foto-, pers- en filmbureau Het Zuiden Den Bosch-Maastricht, [ca. 1957].

FOTO 2: SCHAFTTIJD

“Wij hielpen met z’n allen. Vader stond bij de lagere school en vroeg de jongens of zij wat wilden bijverdienen. Er waren altijd jongens die mee wilden helpen en in ruil voor een dubbeltje, een paar aardappelmanden vulden. Moeder kwam altijd met de koffie en boterhammen naar het veld. Daarvoor gingen de jongens ook mee, dan hadden ze weer eten gehad die dag.”

FOTO 3: TRACTOR

“Met de zondagse kleren op het veld om de demonstratie van de nieuwe machine te bekijken, vrouwen waren niet gewenst, pas na afloop kwamen zij in beeld met koffie en broodjes.”
Met een tractor was een akkerbouwer in staat veelvoorkomende werkzaamheden, zoals ploegen, zaaien, eggen en wieden, alleen en snel te verrichten. Vooral de jongere boeren waren bereid te investeren en stonden open voor nieuwe technologieën. Demonstraties van nieuwe modellen met vierwielaandrijving, zoals die van de Oostenrijkse firma Steyr, werden op zondag steevast door de boeren druk bezocht. De boerinnen zorgden voor broodjes en koffie na afloop.
Fotograaf onbekend, [ca. 1965].