Nieuws - 09 september 2010

Zoeken in archieven voortaan een stuk eenvoudiger

Sinds 1 juli 2008 zijn het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg en het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) onder één dak gehuisvest, in het Historisch Centrum Limburg (HCL).

Beide instellingen delen de studiezaal in de Oude Minderbroederskerk (Sint Pieterstraat 7, Maastricht). Sinds dit jaar is ook op het terrein van digitale samenwerking een belangrijke stap gezet. 

Bijna 700 archieven en collecties van het SHCL zijn nu samen met die van het RHCL toegankelijk. Wat merkt u daar als bezoeker van de website van? Stel, u zoekt archiefmateriaal over de familie Regout. Nog maar enkele jaren geleden moest u op drie verschillende plaatsen zoeken: bij het SHCL, bij het Rijksarchief in Limburg en bij het Gemeentearchief Maastricht. Dat hoeft nu niet meer. Voortaan zijn alle archieven van het RHCL en het SHCL in één actie doorzoekbaar.

Dat wil zeggen: U vindt a. de kerngegevens van elk bestand, en b. beschrijvingen van de archiefbestanddelen in de archieftoegangen (voor zover aanwezig; dat is te zien aan een helder icoontje vóór het archiefbestand).

Zoeken kan op twee manieren: zoeken in alles, en zoeken in het archievenoverzicht HCL. Met de eerste methode vindt u inderdaad 'alles', maar zonder dat u direct weet in welk bestand u zoekt. De laatste zoekmethode is bedoeld voor gestructureerd zoeken en vormt in feite de beste methode. Wilt u eerst verkennen wat de archieven en documentatie van het SHCL zoal te bieden hebben? Klik dan op introducties

Wilt u ook nog weten wat er buiten Maastricht over uw onderwerp te vinden is? Kijk dan op www.archieven.nl

Aan de EAN- en DOC-codes herkent u overigens toch nog steeds wat tot de collecties van het SHCL behoort. Ontbreekt één van die codes, dan berusten de stukken bij het RHCL. Voor uw bronvermelding kunt u voortaan volstaan met HCL, gevolgd door de bestandsnaam en het inventarisnummer.