Nieuws - 07 mei 2018

Vijfde Pelerin Lezing Jaargang 5, over de verbeelding van het brein

Op dinsdag 15 mei vindt de vijfde Pelerin Lezing Medische Geschiedenis plaats in de Greepzaal van het MUMC+. Op het programma staat een lezing van drs. Flora Lysen (UvA), getiteld: 'De verbeelding van het brein: 'live' in de hersenen.

Is het mogelijk om het menselijk brein 'aan het werk' te zien? In deze lezing neemt cultuurwetenschapper Flora Lysen het publiek mee in de geschiedenis van de wens om hersenactiviteit zichtbaar te maken en bespreekt zij de verbeelding van de hersenwetenschap in het publieke domein.

Still uit 'Interactive Electroencephalographic Video Drawings', Nina Sobell, 1973. Foto: Ken FeingoldBijzondere aandacht is er voor de opkomst van nieuwe twintigste-eeuwse media, zoals populaire tijdschriften, film en televisie. Deze mediatechnologieën spelen telkens een belangrijke rol in de overtuiging dat een 'live' blik in het brein mogelijk is. Een speciaal voorbeeld is de eerste directe verbinding, in een televisie-uitzending in de jaren vijftig, tussen de kijker thuis en de hersenen van een patiënt in een Parijs ziekenhuis. Hoe verhoudt deze historische uitzending zich tot hedendaagse 'live' operaties?

De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk. Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk.

Tijdstip: 17.00-18.15
Locatie: Greepzaal in het Maastricht UMC+, niveau 4 azM
 
Voor nadere informatie en het stellen van organisatorische vragen, kunt u mailen naar: