Nieuws - 01 maart 2018

Vierde Pelerin Lezing Jaargang 5, over Neurocinematografie

Op dinsdag 13 maart vindt de vierde Pelerin Lezing Medische Geschiedenis plaats, in de Greepzaal van het MUMC+. Op het programma staat een lezing van dr. Kimberley Fleuren (afd. Neurologie MUMC+), getiteld: 'Neurocinematografie in Nederland aan het begin van de 20e eeuw. De Magnus-Rademaker fimcollectie (1908-1941)'.

Stills uit een van de Magnus-Rademaker filmsEnkele jaren geleden werd in een voormalige oorlogsbunker in de duinen van Scheveningen een verloren gewaande collectie neurologische films teruggevonden. De films zijn opgenomen door Rudolf Magnus (1873-1927) en Gijsbertus Rademaker (1887-1957), twee neurofysiologen die leefden aan het begin van de twintigste eeuw, een periode waarin de experimentele (neuro)fysiologie floreerde.

De collectie omvat zo'n 140 films van proefdier- en patiëntenonderzoeken. Een scala aan onderwerpen passeert de revue, waaronder verwijdering van delen van het brein bij proefdieren en patiënten met tumoren, aandoeningen van het labyrint, en spastische kinderen die vergeleken worden met een gezonde baby.

Het zal duidelijk worden dat de filmcollectie een uitzonderlijke vondst is die ons veel leert over het wetenschappelijk onderzoek van toen, maar die ons heden ten dage ook verloren gegane inzichten in het neurologisch onderzoek kan bijbrengen.

De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk. Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk.

Tijdstip: 17.00 - 18.15 uur
Locatie: Greepzaal in het Maastricht UMC+, niveau 4 azM
 
Voor nadere informatie en het stellen van organisatorische vragen, kunt u mailen naar: pelerin-lezingen@maastrichtuniversity.nl

Documenten