Nieuws - 28 juli 2013

Vervolgd in Limburg. Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 5 mei 2013 is het 76e deel in de reeks Maaslandse Monografieën verschenen, getiteld: Vervolgd in Limburg. Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. De auteur is Herman van Rens.

Vervolgd in LimburgVervolgd in Limburg Dr. Herman van Rens (1946) was dertig jaar werkzaam als huisarts in het Limburgse Beek. Daarna studeerde hij Holocaust- en Genocidewetenschappen. Het boek Vervolgd in Limburg is een bewerking van het proefschrift waarop hij op 22 maart 2013 is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Ook in Limburg werden joden en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en gedeporteerd naar Duitse concentratiekampen. Toch kon de helft van de circa 1.500 Limburgse joden nog net op tijd onderduiken. Bovendien vonden hier nog een paar duizend joodse onderduikers van elders een veilige schuilplek. Zo ontstond de paradoxale situatie dat er aan het eind van de oorlog meer joden in Limburg aanwezig waren dan aan het begin. Van gemeente tot gemeente waren de verschillen groot, zowel wat betreft het aantal onderduikers als het aantal overlevende joden. Binnen Limburg bestonden hier en daar kleine gemeenschappen, in de mijnstreek van gereformeerde en in de Maasdorpen en Sevenum van katholieke signatuur, die meer dan andere gericht waren op hulp aan joden.
Behalve joden werden ook mensen die men aanduidde als 'zigeuners' slachtoffer van de nazi's. Toch is er een verschil tussen de genocide op de joden en die op de zigeuners. Joden vormden in de ideologie van de nazi's van aanvang af een rassenprobleem. Zigeuners daarentegen werden zeker in de eerste jaren vooral gezien als een sociaal of crimineel probleem. Pas in een later stadium kregen zigeuners een plaats in het racistisch wereldbeeld van de nationaalsocialisten.

Maaslandse Monografieën deel 76, ca. 450 pag., geïllustreerd (deels in kleur). Prijs: € 39,00. Het boek is te koop in de boekhandel en in onze webwinkel