Nieuws - 23 december 2018

Van, voor en door boerinnen en boeren

"Van, voor en door boerinnen en boeren", is een publieksproject van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg in samenwerking met het Limburgs Museum en filmmaker Maddy Mingels.

Op 26 juni j.l. bezochten vijf enthousiaste boerinnen c.q. boerendochters onze instelling: Hilde Vaassen uit Wylre, Marie-Louise Huls en Rebecca Steinbusch-Lacroix beiden uit St Geertruid, Monique Kerckhoffs-Schuurman uit Spaubeek en A. Jacobs-Vaessen uit Gulpen. Zij kwamen als het ware grasduinen in hun eigen visuele verleden en dompelden zich onder in de fotocollecties van de LLTB en ZijActief Limburg. Nadat zij alle foto's hadden bekeken, selecteerden zij er 34. Maddy Mingels, studente communicatie en multimediadesign aan Zuyd Hogeschool Maastricht, legde het bezoek vast op film. Aan het einde van de dag gingen de dames ook nog eens met huiswerk naar huis.

 

Inmiddels hebben de dames de foto’s beschreven, ieder op haar eigen wijze aan de hand van eigen herinneringen en ervaringen. Hoe was het nou om op te groeien en te werken op een boerderij? Welke geuren en kleuren waren dagelijkse kost? Welke klusjes moesten er allemaal gedaan worden én hoe werd dat gedaan? Wat waren de mooie en minder mooie kanten van dit boerenleven? Wat was er typisch Limburgs? Zij zijn per uitstek geschikt om het publiek de verhalen te vertellen over de praktijk van het boerenleven.

 

21 van de 34 foto's zijn opgenomen in de app van het Limburgs Museum bij de tentoonstelling van Annie van Gemert getiteld 'Boerenkracht'.

 

Bekijk hier de film van het bezoek van de boerinnen aan het SHCL, gemaakt door Maddy Mingels.