Nieuws - 17 maart 2016

Uitnodiging boekpresentatie Maastricht Keramiekstad

De presentatie van het boek 'Keramiekstad. Maastricht en de aardewerkindustrie in de negentiende en twintigste eeuw' vindt plaats op 22 april 2016 om 16.00 uur in het Bonnefantenmuseum. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd.

In 2015 sloot eigenaar Geberit het verkoopkantoor van Sphinx-sanitair in Maastricht. Daarmee verdween het laatste restje van deze eens zo bloeiende fabriek van glas en aardewerk uit Maastricht. De productie was al in 2009 gestaakt. Sinds 1834 hebben de fabrieken van Regout een stempel gedrukt op de Maastrichtse samenleving, samen met later opgerichte aardewerkfabrieken als de Céramique en de Mosa.

Ter gelegenheid van de sluiting van het laatste restant van het Sphinxbedrijf verschijnt dit boek over de veelzijdige en spraakmakende geschiedenis van deze typisch Maastrichtse maakindustrie. Het boek is geïllustreerd met onder meer een groot aantal kleurenafbeeldingen van kenmerkende drukdecors van het Maastrichtse aardewerk, afkomstig uit de archieven van Sphinx en Céramique (thans bij het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg). 

Het boek wordt uitgegeven door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg i.s.m. Uitgeverij W Books in Zwolle. In aansluiting op het verleden van Maastricht als keramiekstad organiseerde het Bonnefantenmuseum vorig jaar de succesvolle tentoonstelling Ceramix.

De boekpresentatie vindt plaats op 22 april om 16.00 uur in het Bonnefantenmuseum

Programma:
 
16.00 uur    Ontvangst koffie/thee
 
16.30 uur    Opening door Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum
 
16.35 uur    Presentatie door Ad Knotter, directeur van het SHCL en samensteller van het boek
 
16.50 uur    Overhandiging eerste exemplaar aan Mieke Damsma, wethouder van cultuur
 
17.00 uur    Borrel & boekverkoop
 
 
 
Keramiekstad
Maastricht en de aardewerkindustrie
in de negentiende en twintigste eeuw
Ad Knotter (red.)
 
ISBN 978 94 625 8129 6
€ 22,50
ca. 320 pagina's
17 x 24 cm
rijk geïllustreerd in kleur en zw/w
paperback
 
WBOOKS
i.s.m. Sociaal Historisch Cerntrum voor Limburg

Documenten