Nieuws - 05 december 2016

Tweede Pelerin Lezing Medische Geschiedenis, Jaargang 4

Op dinsdag 13 december verzorgt Dr. Willibrord Rutten de tweede Pelerin Lezing Medische Geschiedenis van deze jaargang, met een voordracht getiteld: 'Een zegen voor de Maastrichtse zuigelingen? De Eerste Wereldoorlog en het verloop van de zuigelingensterfte in Maastricht'.

Wandbord 'melknood'. Bron: Digitale Collectie Nederland/Openlucht Museum Arnhem.Tot begin twintigste eeuw kampte het zuiden van Nederland met een enorme zuigelingensterfte. Trieste recordhouder was de fabrieksstad Maastricht. Van de kinderen die hier werden geboren haalde honderd jaar geleden 20 procent de eerste verjaardag niet. De voornaamste oorzaak: verkeerde zuigelingenvoeding. Jonge moeders sloegen het advies om toch vooral borstvoeding te geven in de wind. De tijd van de Eerste Wereldoorlog markeert evenwel een keerpunt ten goede.

De sterfte ten gevolge van maag- en darmstoornissen ging plotseling drastisch omlaag. Wat is de verklaring van deze ontwikkeling? De levensstandaard was nog steeds even slecht. De stad Maastricht werd vanaf augustus 1914 overspoeld met Belgische vluchtelingen. De kosten van levensonderhoud rezen de pan uit en werkloosheid greep om zich heen, met name onder de vrouwelijke beroepsbevolking.

De acute sociaaleconomische noodsituatie had echter ook een gunstig neveneffect. De schaarste aan koemelk noopte jonge moeders om hun kind bortsvoeding te geven en omdat zij werkloos thuis zaten, hadden zij ook meer tijd om voor hun zuigeling te zorgen.

De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk
Tijdstip: 17.00-1815
Locatie: Bibliotheek van Radiologie in het Maastricht UMC+, niveau 4 

Documenten