Nieuws - 07 oktober 2019

Twee lezingen over Glas-in-loodkunst

In het kader van 'A Stage of Luminosity', de videokunstinstallatie op het Vrijthof, organiseert Viewmaster Projects in samenwerking met Festival Musica Sacra twee lezingen over Glas-in-loodkunst. Toegang gratis.

Op donderdag 10 oktober 2019 van 20.00 - 21.00 uur verzorgt Mariëtte Paris-Vankan een lezing met als titel: Monumentaal Glas in Maastricht en omgeving.
Plaats van handeling: Theater aan het Vrijfhof / Bovenzaal
 

Korte inhoud: Behalve Roermond heeft ook Maastricht een lange traditie in de productie van monumentale glasramen, stelt Mariette Paris-Vankan in haar lezing. Startend in een ver verleden gaat ze in op de glas-in-loodkunst in Maastricht en omgeving. Focus krijgt de 19de eeuw waarin kerkramen van de Sint- Servaas, Sint Martinuskerk (Geulle) en de Basiliek van Meerssen - allen van Nicolas en Zn.- aan bod komen. Maar ook de 20ste eeuw wordt belicht met aandacht voor de na-oorlogse kunstenaars die aan de Jan van Eyckacademie waren verbonden; Jos ten Horn, Gerard Mesterom, Gilles Franssen en Hans Truijen.

Op dinsdag 15 oktober van 20.00 - 21.00 uur verzorgt Joost Caen een lezing met als titel: Beknopte geschiedenis in de historische Nederlanden. Joost vertelt ook over zijn eigen hededaagse glascreaties.
Plaats van handeling: Theater aan het Vrijthof / Bovenzaal
 

Korte inhoud: Aan de hand van een rijkelijk geïllustreerde presentatie wordt ingegaan op de ontwikkeling van de glasschilderkunst in de Nederlanden. Naast de belangrijkste veranderingen in stijl worden ook de opeenvolgende materiaal-technische innovaties doorheen de eeuwen in de verf gezet. In het tweede deel van de presentatie worden de hedendaagse glascreaties van de spreker toegelicht, en geplaatst in een breder historisch en contextueel kader.

Na afloop van beide lezingen geeft Bart van den Boom (curator Viewmaster Projects) voor geïnteresseerden een toelichting op het videokunstwerk A Stage of Luminosity (Arno Coenen) dat op het Vrijthof te zien is. Geschatte eindtijd: - 21.30 uur (Dit bij goed weer).