Nieuws - 18 december 2012

Twee boeken als eerbetoon aan de Limburgse mijnwerkers

Limburgse mijnwerkers leverden na 1945 een belangrijke bijdrage aan de economie van Nederland en Limburg. Als eerbetoon aan hen, presenteerde de Stichting 'De koempel verhaalt' op 30 november 2012 twee boeken over de sociale geschiedenis van de Limburgse mijnwerkers. Een wetenschappelijk standaardwerk én de persoonlijke beleving van de schrijver Wiel Kusters. Het SHCL was nauw betrokken bij de totstandkoming van beide doeken.

Mijnwerkers in Limburg. Een sociale geschiedenisMijnwerkers in Limburg. Een sociale geschiedenisHet wetenschappelijke standaardwerk onder redactie van SHCL-directeur Ad Knotter heeft als titel 'Mijnwerkers in Limburg. Een sociale geschiedenis'. Het wil niet alleen de herinnering aan de Limburgse mijnwerkers levend houden, maar ook op wetenschappelijk verantwoorde wijze inzicht verschaffen in de aard van hun werk, de sociale verhoudingen en de cultuur in de nu verdwenen samenleving rond de mijnen. Daarbij staan de koempels telkens centraal.

Auteurs: Ad Knotter (red.), Serge Langeweg, Erik Nijhof, Jan Peet, Willibrord Rutten. Beeldredactie: Paul Arnold

Mijnwerkers in Limburg. Een sociale geschiedenis, Ad Knotter (red.)
ISBN 978 94 6004 113 6
gebonden en geïllustreerd
697 pagina's
prijs: € 39,95

In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in LimburgIn en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg

Schrijver/dichter en mijnwerkerszoon Wiel Kusters schreef het ontroerende boek 'In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg'. Aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis en de herinneringen aan zijn jeugd in het mijnwerkersdorp Spekholzerheide, vertelt Kusters hierin op meeslepende wijze het verhaal van de Limburgse mijnwerkers en hun families.

In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg, Wiel Kusters
ISBN 978 94 6004 112 9
gebonden en geïllustreerd
224 pagina's
prijs: € 19,95

Beide boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel en in onze webwinkel.