Nieuws - 15 januari 2014

Thema-avond 'Schrijven over het mijnverleden'

Op 17 januari 2014 organiseert het SHCL een thema-avond over 'Schrijven over het mijnverleden', met de schrijvers Marcia Luyten, Wiel Kusters en Joep Dohmen. Plaats van handeling: Stadhuis Heerlen, aanvang: 19.30 uur.

Het mijnverleden blijft fascineren. Nu er steeds minder oud-mijnwerkers zijn om de herinnering over te dragen, nemen schrijvers uit de tweede en derde generatie het stokje over.

Marcia Luyten, Wiel Kusters en Joep Dohmen zullen op deze avond vertellen wat hen heeft bewogen over hun verleden in de Mijnstreek te schrijven en wat zij ermee willen overdragen. Daarna zullen zij met elkaar en met de zaal in gesprek gaan over onze omgang met het mijnverleden en over de vraag hoe wij dit in de toekomst levend kunnen houden.

De avond staat mede in het teken van de voorbereiding van het ‘jaar van de mijnen’, dat op initiatief van burgemeester Depla van Heerlen zal worden gevierd in 2015, vijftig jaar na de aankondiging van de mijnsluiting. De burgemeester zal zelf ook aanwezig zijn.

De avond staat onder leiding van Ad Knotter, redacteur van het boek Mijnwerkers in Limburg. Een sociale geschiedenis, dat in 2012 verscheen.

De avond zal worden afgesloten met de officiële lancering van de nieuwe website van het SHCL door burgemeester Paul Depla. De website, een ontwerp van het Heerlense bedrijf Betawerk, geeft toegang tot tal van bronnen over de sociale geschiedenis van Limburg, waaronder het mijnverleden.

Documenten