Nieuws - 03 mei 2019

'A Stage of Luminosity'. Eigentijds kunstproject met erfgoed uit de SHCL-collectie

A 'Stage of Luminosity' is een cross-over tussen cultureel erfgoed, in dit geval het door het SHCL beheerde en gedigitaliseerde beeldarchief van het Roermondse glazeniersatelier Frans Nicolas en Zonen, en nieuwe media. Kunstenaar Arno Coenen heeft op uitnodiging van Viewmaster Projects twee 12 meter hoge videowerken gemaakt waarin dat beeldarchief tot leven gewekt wordt. De opening vindt plaats op 10 mei, op het Stationsplein in Roermond, en is daarna elke avond tot 9 juni te zien, van zonsondergang tot middernacht.

De historische ontwerp- en werktekeningen op ware grootte voor kerkelijke glas-in-lood ramen, zijn door Arno Coenen getransformeerd tot twee computeranimaties vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en caleidoscopische patronen. De 12 meter hoge videowerken, geprojecteerd op een immense zuil midden op het Stationsplein, zijn een eigentijds eerbetoon aan het oude ambacht en de vakmanschap van Roermondse glas-in-loodkunstenaars.

A Stage of Luminosity legt verbanden tussen de beeldtaal uit de 19de en 20e eeuw met 21ste eeuwse nieuwe media. Het kunstproject roept daarmee nieuwe betekenissen op en vertelt een gelaagd beeldverhaal waarin naast thema's als geloof, hoop, liefde en de dood, ook licht en kleur een hoofdrol spelen.

Na Roermond zal A Stage of Luminosity te zien zijn in Maastricht (op het Vrijthof) en in Venlo (op het Museumplein). Voor meer informatie zie de brochure onder aan deze pagina.

 

A Stage of Luminosity door Arno Coenen
Opening: 10 mei 2019, aanvang: 21.30 uur
Stationsplein Roermond
Concept en productie: Bart van den Boom / Viewmaster Projects

Documenten