Nieuws - 06 november 2017

Sphinx in beeld

Fotograaf Henk Houben heeft de laatste episode uit de rijke geschiedenis van Koninklijke Sphinx BV, de door Petrus Regout gestichte aardewerkfabriek in Maastricht, met zijn camera gedocumenteerd en vastgelegd in een prachtig fotoboek. Het biedt een laatste blik op de nadagen van een industrieel imperium dat over de hele wereld reikte en meer dan 150 jaar een stempel drukte op de Maastrichtse samenleving.

Als productiemanager van Sphinx en gepassioneerd hobbyfotograaf had Henk Houben toegang tot elke uithoek van het uitgestrekte fabrieksterrein. Hij raakte geboeid door de architectonische schoonheid en de historie van de oude gebouwen en besloot het hele fabriekscomplex te gaan fotograferen. Tussen 2000 en 2007, het jaar waarin de Sphinx definitief uit de Maastrichtse binnenstad verdween, zwierf hij in zijn vrije uren door de oude hallen en werkplaatsen en legde alles vast wat hij zag. Dat deed hij met een bijzonder gevoel voor detail en sfeer, en met veel liefde voor het bedrijf en de mensen die er hun brood verdienden.

Sphinx in beeld is met zijn circa honderdvijftig foto's en diverse beschouwende teksten, gedichten en geschiedverhalen, niet alleen een uniek tijdsdocument, maar bovenal een prachtig eerbetoon aan het industriële verleden van Maastricht. 

Het boek is te koop aan de balie van het HCL of via de website van Henk Houben, www.henkhouben.nl.

Henk Houben, Sphinx in beeld
Uitgegeven in eigen beheer
168 pagina's in kleur, oblong A4
Prijs: € 26,95