Nieuws - 02 mei 2014

RHCL zoekt vrijwilligers voor 'Vele Handen'-project

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg is op zoek naar vrijwilligers die thuis en met hun eigen computers willen meehelpen om de Maastrichtse bevolkings-registers uit de periode 1890-1920 online toegankelijk te maken.

Café Boschstraat Maastricht, 1910.Maastrichtenaren poseren voor de camera in een volkscafe aan de Boschstraat, 1910. Bevolkingsregisters zitten boordevol informatie over mensen die ons zijn voorgegaan. Al die informatie is van belang voor historici, voor genealogen en voor iedereen die geïnteresseerd is in het verhaal van zijn of haar eigen voorouders. Maar om er aan te komen, is een gang naar een archiefinstelling noodzakelijk. Dankzij het 'Vele Handen'-project is dat in Maastricht straks niet meer nodig.

VeleHanden.nl wil de bevolkingsregisters online beschikbaar maken, en u kunt daarbij helpen. Ervaring is niet vereist, wel enige nauwkeurigheid. Ook dient u te beschikken over een computer met internetaansluiting. Hoe meer deelnemers, hoe beter. Vele handen maken immers licht werk.

Hoe werkt het? De originele bevolkingsregisters zijn ingescand. De deelnemers aan het project krijgen deze scans te zien op hun beeldscherm en typen vervolgens de belangrijkste gegevens over in het invulformulier naast elke scan. Omdat elk formulier door twee verschillende personen wordt ingevoerd en door een derde wordt gecontroleerd, zullen fouten snel worden onderschept en is de kwaliteit van het eindresultaat gegarandeerd hoog. En gaat er onverhoopt iets mis, dan kan de deelnemer zich wenden tot het forum waar andere vrijwilligers en enkele archivarissen van het RHCL klaar staan voor hulp.

Meer weten? Ga naar de website Vele Handen of bel met Andrea Peeters, de projectleidster bij het RHCL, via: 043-3285500.

Documenten