Nieuws - 03 december 2018

Presentatie boek 'De Jodiumdokter'

Op woensdagmiddag 12 december a.s. presenteert Jan Rietveld zijn boek 'De Jodiumdokter' over dr. Bernard Veraart, mijnarts bij de Domaniale Mijn in Kerkrade van 1923 tot 1958. De presentatie vindt plaats in HuB Bibliotheek Kerkrade en begint om 14.00 uur.

Auteur Jan Rietveld overhandigd het eerste exemplaar van zijn boek aan Jo Wiertz (rechts), vrijwilliger van Schacht Nulland. Foto: Peter TrompetterNa vijf jaar onderzoek, talloze gesprekken met ooggetuigen, met leden van de familie Veraart en met vrijwilligers van Schacht Nulland, ligt het 430 pagina's tellende boek in de winkel. Om precies te zijn: bij Boekhandel Deurenberg aan de Marktstraat in Kerkrade. In het prachtige in eigen beheer uitgegeven boek, wordt niet alleen het leven en werk van dr. Veraart (1887-1966) beschreven, ook de geschiedenis van Kerkrade en zijn bewoners komen ruimschoots aan bod.

Ben Veraart promoveerde in 1925 tot doctor in de geneeskunde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. In zijn proefschrift beschreef hij een nieuwe methode van wondverzorging, gebaseerd op zijn ervaringen in de ongevallenafdeling van de Domaniale Mijn. In die mijn waren elk etmaal duizenden mijnwerkers en honderden paarden in de weer en deden zich dagelijk tientallen ongevallen voor. Vanwege het overal aanwezige vuil lag fatale bloedvergiftiging voortdurend op de loer. Om dat voor te zijn ontwikkelde Veraart een eigen regime van wondreiniging, waarin jodium, water met soda, steriele watten en een apart soort hechting de hoofdrol speelden. Zijn aanpak had succes. Voordat hij ermee begon, schommelde het aantal verzuimdagen rond de 1.500 per maand. Nadat zijn methode was ingevoerd, zakte dat aantal naar zo'n 600 per maand. Het meest trots was hij erop dat zijn methode de nodige amputaties had weten te voorkomen, waarmee hij tegelijk de patiënt en zijn gezin behoedde van een leven in armoede.

Jan Rietveld zal op 12 december uitgebreid over de totstandkoming van zijn boek vertellen. Een ieder is van harte welkom, er is volop gelegenheid vragen te stellen. Boekhandel Deurenberg verzorgt ter plekke de boekverkoop. De toegang is gratis. Wel vooraf reserveren, via: info@bibliotheekkerkrade.nl, of tel. 045-7630520.