Nieuws - 05 december 2017

Opening Sphinx Passage op 18 december

Maastricht is bijna een bijzonder museumpje rijker! Op maandagmiddag 18 december om 15.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van de Sphinxpassage. Deze openbare doorgang tussen het Student Hotel en de Pathé-bioscoop krijgt een permanente museale functie.

De laatste tegels moeten nog op de wand worden geplakt en gevoegd, de vitrines nog gepoetst en ingericht met aardewerk, maar dan is het grote werk verricht. De gang wordt bekleed met 30.000 tegels waarop de geschiedenis van de Sphinx-fabrieken staat afgebeeld, thematisch gerangschikt, met materiaal beschikbaar gesteld door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg.

Met een mix van – onder andere – familieportretten, foto's, serviesdecoraties, oude reclame-uitingen en toiletpotten vertellen tegeltableaus in 26 hoofdstukken de geschiedenis van de Sphinx en de Maastrichtse keramiekindustrie. Elk tableau wordt ondersteund door een achtergrondverhaal (in het Nederlands en het Engels). Van de oprichting van de Sphinxfabriek door Petrus Regout tot en met de sluiting van de fabriek in het stadscentrum: via de Sphinxpassage krijgen passanten een uniek inkijkje in de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie. Met een lengte van 120 meter is de Sphinxpassage de langste overdekte tegeltableaupassage van Nederland.

Publiek is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de opening. Aanvang is om 15.00 uur bij het Infocentrum Belvédère. Na ontvangst en opening blijft de Sphinxpassage tot 20.00 uur open voor publiek. Voor belangstellenden staan warme chocomel en/of een glaasje glühwein klaar.

De Sphinxpassage is vanaf 19 december dagelijks gratis (te voet) te bezichtigen. Ingangen via de Penintentenpoort, waar het eerste hoofdstuk van de tegeltableaupassage begint, of via het Sphinxcour, waar hoofdstuk 26 de passage afsluit. Bezoekers zijn dagelijks welkom vanaf 08.00 uur, de sluitingstijden zijn afhankelijk van het seizoen.

 

Documenten