Nieuws - 14 oktober 2010

Open dag Historisch Centrum Limburg

Open dag Historisch Centrum Limburg. Zaterdag 16 oktober 2010 13.00 - 17.00 uur.

Voor veel Maastrichtenaren staat het oude Minderbroedersklooster aan de Sint Pieterstraat bekend als ‘Het Archief’ of ‘Het gebouw met de scheur’. Slechts een enkeling weet dat je in de bijbehorende kerk je familiegeschiedenis kunt uitzoeken of de bouwhistorie van je huis. Voor de rest: onbekend terrein. Hoog tijd om eens nader kennis met ons te maken.

Wie zijn wij?
Wij zijn met ons drieën: het voormalige Rijksarchief Limburg, het Gemeentearchief Maastricht en het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Samen vormen wij het Historisch Centrum Limburg. Wij beheren het geschreven verleden van de hele provincie Limburg, aangevuld met een rijke collectie aan kaarten, prenten, foto’s, films en vaandels.

Wat laten wij u zien?
Tijdens de open dag zal het in onze gebouwen gonzen van de activiteiten. Onze medewerkers tonen wat er zoal komt kijken bij een stamboomonderzoek en laten u zien wat er dagelijks achter de schermen gebeurt. U krijgt uitleg over de geschiedenis van ons gebouwencomplex, u kunt met een rondleider de ondergrondse depots bezoeken en u krijgt de kans om ‘de scheur’ letterlijk van een andere kant te bezien. Tevens krijgt u een 'sneak preview' van de later op die dag officieel te openen expositie 'Water in het archief'.

Het Sociaal Historisch Centrum zal tijdens de open dag een bijzondere film uit de eigen collectie vertonen: de documentaire ‘Mens en Mijn’, uit 1963. De voorstelling begint om 13.30 uur en duurt tot 14.10 uur.
Om 14.30 uur verzorgt onze medewerker Jac van den Boogard een lezing over het werk en de collecties van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg.

Deze en tal van andere activiteiten bieden u een uniek inkijkje in de keuken van ‘Het Archief’. De koffie staat klaar.

Aanvang: 13.00 uur
Plaats: Sint Pieterstraat 7
Einde: 17.00 uur