Nieuws - 12 januari 2018

Mini-expositie 'Pril Geluk' in etalage Royale Heerlen

In de etalages van de voormalige Royal-bioscoop aan het Stationsplein in Heerlen is een mini-expositie ingericht met foto's uit de collectie van de Vroedvrouwenschool.

Vroedvrouwen in uniform, wolken van baby’s, kersverse moeders, bevlogen docenten, de geboorte van de 75.000ste inwoner van Heerlen en de drieling van de familie Aust (zie foto). Door een samenwerking tussen het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, dat de foto’s levert, en de gemeente Heerlen die de locatie ter beschikking stelt, is de expositie Pril Geluk tot stand gekomen. De foto’s zijn tot 11 februari te zien.

De fotocollectie van de Vroedvrouwenschool bevat een unieke schat van 1.550 foto’s over het lief en leed in de Vroedvrouwenschool. Een derde van de Nederlandse verloskundigen genoot hier haar opleiding en er werden meer dan 80.000 baby’s geboren. De fotocollectie van de Heerlense Vroedvrouwenschool wordt beheerd door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg in Maastricht. Na een geslaagde crowdfundingactie in 2017, gaat het Centrum de collectie in de loop van 2018 digitaliseren en online met het publiek delen.