Nieuws - 01 april 2015

Mini- expo 'Onder onze voeten. Beelden uit de mijnstreek'

Van 7 april tot 6 juli 2015 is in Centre Céramique een selectie te zien uit de prachtige foto's die zijn gebruikt voor het binnenkort te verschijnen fotoboek 'Onder onze voeten. Beelden uit de Mijnstreek'.

Sinds het begin van de moderne kolenmijnbouw in ons land hebben fotografen elke uithoek van de Limburgse kolenmijnen in beeld gebracht. Staatsmijnen richtte er na de oorlog zelfs een eigen fotodienst voor op. De vijf fotografen die voor deze fotodienst hebben gewerkt maakten naar schatting 1 miljoen opnames. Het merendeel van al die mijnbouwfoto’s is bewaard gebleven en in archieven ondergebracht. Historicus en SHCL-medewerker Paul Arnold wordt al jaren gefascineerd door die rijke verzameling beelden uit het Nederlandse mijnverleden. Voor Onder onze voeten. Beelden uit de Mijnstreek heeft hij een aantal van de mooiste zwart-wit foto’s verzameld, waarvan het merendeel nog nooit is gepubliceerd, en van commentaar voorzien.

Het Centre Céramique heeft daaruit een selectie gemaakt en stelt deze van 7 april tot 6 juli 2015 ten toon in de hal op de begane grond, de toegang is gratis.  

Het fotoboek Onder onze voeten. Beelden uit de Mijnstreek is een co-productie van Uitgeverij Vantilt en het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Het verschijnt op 19 mei 2015 en is vanaf die datum verkrijgbaar in de boekhandel.