Nieuws - 04 februari 2016

Maastricht Keramiekstad

Het SHCL werkt hard aan een nieuw boek over de keramiekindustrie in Maastricht. Het boek, met tal van afbeeldingen in kleur en zwart-wit, wordt uitgegeven door Uitgeverij WBOOKS in Zwolle en zal naar verwachting in april van dit jaar verschijnen. Een must voor verzamelaars en liefhebbers van keramiek uit de fabrieken van Regout en Société Céramique!

In 2015 sloot eigenaar Geberit het verkoopkantoor van Sphinx-sanitair in Maastricht. Daarmee verdween het laatste restje van deze eens zo bloeiende fabriek van glas en aardewerk uit Maastricht. De productie was al in 2009 gestaakt. Sinds 1834 hadden de fabrieken van Regout een stempel gedrukt op de Maastrichtse samenleving, en samen met later opgerichte aardewerkfabrieken als de Céramique en de Mosa, van Maastricht Keramiekstad gemaakt.

Ter gelegenheid van de sluiting van het laatste restant van het Sphinxbedrijf verschijnt Keramiekstad over de veelzijdige en spraakmakende geschiedenis van deze typisch Maastrichtse maakindustrie. Het accent ligt daarbij op de sociale aspecten, maar ook de ontwikkeling van het fabrieksterrein en de technische aspecten van de aardewerkdecoratie komen aan de orde.

Keramiekstad is geïllustreerd met tal van historische foto's en een groot aantal kleurenafbeeldingen van ontwerptekeningen en decors van het Maastrichtse aardewerk, afkomstig uit de archieven van Sphinx en Céramique (thans bij het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg). Cover boek Maastricht Keramiekstad - WBooks

 
Keramiekstad
Maastricht en de aardewerkindustrie
in de negentiende en twintigste eeuw
Ad Knotter (red.)
 
April 2016
Paperback
€ 22, 50
320 pagina's
circa 100 afbeeldingen in kleur
en zwart-wit

Documenten