Nieuws - 21 juli 2015

Limburg Kolenland

In samenwerking met WBOOKS in Zwolle heeft het SHCL onlangs het boek 'Limburg Kolenland' uitgegeven, een buitengewoon rijk geïllustreerde bundel met verhalen uit de geschiedenis van de Limburgse steenkolenmijnbouw.

Kolentrein me4t stoomlocomotief op het spoorwegemplacement van Staatsmijn Emma, 1955. RHCL, Fotocollectie DSM. Onder het motto ‘Limburg kolenland’ vierden de Nederlandse Staatsmijnen in 1952 hun gouden jubileum. In 2015, vijftig jaar na de aankondiging van de mijnsluitingen in 1965, wordt het mijnverleden in Limburg opnieuw gekoesterd in het Jaar van de Mijnen. In het kader daarvan hebben het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg en uitgeverij WBOOKS de handen ineengeslagen en een boek samengesteld met verhalen over uiteenlopende aspecten van het Limburgse mijnverleden. De verhalen (eerder gepubliceerd in de jaarboeken van het SHCL) worden afgewisseld met fotokaternen die zijn samengesteld op basis van uniek kleurenfotomateriaal uit het fotoarchief van Staatsmijnen/DSM.

Aan bod komen onder meer mijnbouwpionier Ego van der Elst (1836-1893), de geschiedenis van het bedrijf Laura & Vereeniging, de kolenwinning tijdens de Duitse bezetting (1940-1944), buitenlandse arbeiders in de mijnen, grensarbeid van mijnwerkers in de Luikse kolenmijnen, de langzaamaanactie van de katholieke mijnwerkersbond in 1957, en het samenleven in mijnwerkersgemeenschap Lauradorp.

Limburg Kolenland
Studies over de geschiedenis van de Limburgse kolenmijnbouw
416 pag., geïllustreerd in kleur en zwart/wit
Te koop in de boekhandel en in onze webwinkel
Prijs: € 19,95