Nieuws - 27 september 2019

Lezing: 'Een glashelder verhaal in Roermond(iaal) perspectief?'

Op 23 oktober geeft Tine Wouters, ons afdelingshoofd Archieven, een lezing over het bedrijfsarchief van het Roermondse glazeniersatelier Nicolas. De lezing, een initiatief van het Cuypershuis en het Gemeentearchief Roermond, begint om 19.30 en vindt plaats in het Cuypershuis te Roermond.

In 1855 richtte Frans Nicolas (1826-1894) in Roermond zijn glazeniersbedrijf op en begon met het maken van gebrandschilderde glas-in-loodramen. Het atelier groeide uit tot het grootste bedrijf op dit gebied in Nederland. Tot Nicolas' voornaamste klanten behoorde de bekende architect Pierre Cuypers, die er de ramen voor zijn neogotische kerken liet maken. De onderneming bleef in familiehanden tot 1939, toen kleinzoon Joep Nicolas (1897-1972) naar Amerika vertrok. Het glasatelier Nicolas werd tot 1968 voortgezet door Max Weiss.

De lezing ‘Een glashelder verhaal in Roermond(iaal) perspectief?’ gaat in op drie aspecten. Eerst wordt het belang van het archief uit de doeken gedaan en binnen een breder kader van de archiefwerkzaamheden geplaatst. Vervolgens wordt de familiegeschiedenis binnen de historische krijtlijnen geplaatst, om dan verder in te gaan op mogelijke verklaringen van het succes van het glasatelier Nicolas te Roermond. Na de lezing vindt er een uniek moment plaats waarbij de originele ontwerptekeningen worden uitgerold zodat bezoekers zowel de archieffascinatie als de historische sensatie van dichtbij kunnen beleven.

Lezing: ‘Een glashelder verhaal in Roermond(iaal) perspectief?’
Bedrijfsarchief Atelier Nicolas centraal in het Cuypershuis
Donderdag 23 oktober 2019 van 19.30 – 20.30 uur

Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, www.cuypershuisroermond.nl

Documenten