Nieuws - 05 augustus 2019

Kolen & granaten in het Maankwartier

Op 3 september 2019 opent het Nederlands Mijnmuseum een pop-up museum in het Maankwartier. In het teken van 75 jaar bevrijding van Limburg zal het pop-up museum Kolen & granaten een levendig tijdsbeeld schetsen van mijnwerkers en de mijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kolen & granaten is een maand lang gratis te bezoeken. Locatie: Maanplein 52, Heerlen.

Op 17 september 1944 rollen Amerikaanse tanks de straten van Heerlen binnen. Duitse druk valt van de schouders van alle inwoners, maar ook van die van mijnwerkers en mijndirecties. Het waren zware jaren, ook voor de mijnen. De Duitse Verwalter stuurde met harde hand aan op een verhoogde kolenproductie, stuitend op klein en groot verzet van de mijnwerkers. Intussen zaten mijndirecties in een spagaat: zonder buitenlandse toevoer was steenkool meer dan ooit van landsbelang, maar de bezetter profiteerde hier natuurlijk ook van mee.

Het pop-up museum Kolen & granaten neemt bezoekers mee naar een van de meest onstuimige periodes uit het mijnverleden. Aan de hand van originele objecten, historische foto’s, propagandamateriaal, kunstwerken uit die periode en memoires, komen deze onderbelichte bladzijdes uit de geschiedenis tot leven. Tijdens de looptijd van het pop-upmuseum geven experts uit het vakgebied drie lezingen ter verdieping van het onderwerp.

Kolen & granaten is een tijdelijke expositie van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Het pop-up museum komt mede tot stand door samenwerking met Continium Discovery Center en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Sociale Instellingen, Stichting Behoud Mijnverleden, Oranje-Nassau Groep, Gemeente Heerlen en Provincie Limburg

Kolen & granaten zal op 3 september om 16.00 uur feestelijk openen op Maanplein 52 in Heerlen. Iedereen is van  harte welkom. Het museum is tussen 3 en 29 september geopend, van dinsdag t/m zondag en van 11.00 tot 16.00 uur. 

Met vragen kunt u terecht bij:

Leonie Kohl
Mederwerker communicatie
Tel:      06-27838303
 
Simone Claessens
Bedrijfsleider / curator
Tel:      06-29164857