Nieuws - 11 november 2010

Jaarboek 2010 verschenen

Traditiegetrouw presenteert het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg in november haar Jaarboek, de 'Studies over de sociaal-economische geschiedenis van Limburg'.

Het Jaarboek 2010, het 55e deel in de reeks, is zojuist van de persen gerold en zal op 28 november in gebouw AINSI te Maastricht ten doop worden gehouden.

De ENCI centraal
Het Jaarboek 2010 opent met twee bijdragen over de jarenlange strijd tussen de Maastrichtse cementproducent ENCI en Limburgse milieu- en bewonersgroepen. Het betreft twee tot artikelen bewerkte scripties van studenten van de Universiteit Maastricht die hebben deelgenomen aan het onderzoeksproject 'De strijd om de Sint-Pietersberg'. Melissa Absil concentreert zich daarbij op de verschuivende opvattingen over het economisch belang van de mergelwinning versus het behoud van de natuur op en rond de Sint-Pietersberg. Thomas Rode gaat vooral in op de strijd om het Plateau van Margraten. 

Recent historisch onderzoek
Naast de twee bijdragen over de ENCI, bevat het nieuwe jaarboek nog vier artikelen met resultaten van recent onderzoek.Thomas Goossens is diep in de rechterlijke archieven gedoken en doet daarvan verslag in een artikel over jeugdcriminaliteit in Maastricht en omgeving in de periode 1795-1830. Eddie van Roon beschrijft in zijn artikel over dienstplicht en nationale integratie in de 19e eeuw, hoe de nieuwe provincie Limburg mede door de dienstplicht dichter bij de rest van Nederland kwam te staan. Judith Gulpers neemt ons mee naar de jaren vlak na de Eerste Wereldoorlog en laat ons zien wat het Belgische streven Limburg te annexeren zoal teweeg bracht in de Limburgse kranten. Het laatste artikel in het nieuwe jaarboek is van de hand van Jos Pouls. Hij gaat in op de positie van de bekende architect Alphons Boosten als vaandeldrager van de Limburgse cultuur tussen de twee wereldoorlogen. Het Jaarboek wordt zoals gebruikelijk afgesloten met een fotokatern, dit keer over de Ondergrondse Vakscholen van de Limburgse steenkolenmijnen. Het fotokatern werd samengesteld en ingeleid door Rob Wolf. 

Het Jaarboek 2010 is vanaf 29 november te koop in onze webwinkel, prijs: € 25,00. Bestellen kan nu al, per e-mail: info-shcl@maastrichtuniversity.nl, of telefonisch: 043-3284191. Donateurs van het SHCL krijgen het boek gratis thuisgestuurd.