Nieuws - 16 maart 2016

Het SHCL digitaliseert glazeniersarchief Joep Nicolas

Dankzij een genereuze subsidie van het overheidsprogramma Metamorfoze, start het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg deze maand met het conserveren en digitaliseren van het bijzondere archief van de NV Glasschilderkunst F. Nicolas en Zonen uit 1855 - 1969.

Een kijkje in het glasatelier van de firma Nicolas in de jaren 1930. Fotocollectie Gemeentearchief Roermond. Het archief van het glazeniersbedrijf Nicolas bestaat voornamelijk uit zo'n 10.000 ontwerptekeningen van glas-in-loodramen op ware grootte, zogenoemde kartons. Die kartons – soms wel 2 bij 8 meter groot – zijn erg kwetsbaar en moeilijk te hanteren. Het doel van het project is om deze unieke stukken te beschermen tegen verdere schade en verval, en tegelijkertijd het archief beter toegankelijk te maken. Om dat eindresultaat te bereiken worden zowel 10% van de kartons als alle correspondentie over de ramen geconserveerd en gedigitaliseerd. Het project Nicolas gaat ongeveer twee jaar duren. Volg hier de voortgang.

Glaskunstenaar Joep Nicolas, ca. 1955. Fotocollectie Gemeentearchief Roermond. Het familiebedrijf van de Roermondse glazenier Joep Nicolas heeft tussen 1855 en 1968 duizenden kerkramen geproduceerd voor kerken in Nederland en de rest van de wereld, tot in de VS, Afrika en Indonesië. Samen met de administratie, correspondentie en tekeningen op kleine schaal, vormen de ontwerptekeningen een erfgoed dat in Nederland zijn weerga niet kent en zelfs op Europees niveau zeldzaam is. Het archief wordt dan ook gezien als een belangrijke bron voor de geschiedenis van kunst, kerk en samenleving.

Documenten