Nieuws - 11 januari 2018

Derde Pelerin Lezing, Jaargang 5

Op dinsdag 16 januari vindt de derde Pelerin Lezing van dit seizoen plaats, in de Greepzaal van het UMC+. Op het programma staat een lezing van dr. Tinne Claes (KU Leuven), getiteld: 'Een griezelhuis van ziekten. Preventie en sensatie in populaire anatomische musea'.

In de negentiende eeuw was het anatomische museum een populaire attractie op de kermis. Naast curiositeiten stelden deze musea vooral anatomische preparaten en wassen modellen ten toon, en leerde de bezoeker wat er kon misgaan met het lichaam, van de geboorte tot de dood. Bokalen met zwaar misvormde foetussen stonden zij aan zij met modellen die de gevolgen van eigentijdse epidemieën als cholera en difterie lieten zien. En in het cabinet reservé werd de bezoeker geconfronteerd met de 'afschuwelijke en vreselijke gevolgen' van geslachtsziekten.

Het populaire anatomische museum is in de geschiedschrijving vaak afgewezen als sensationeel, obsceen of zelfs pornografisch. Op de kermis waren pathologische modellen niet langer educatieve hulpmiddelen, maar onderdelen van een op sensatie gericht griezelkabinet. Toch stond het populaire anatomische museum niet los van de medische wereld. Er waren grote gelijkenissen tussen de collecties van kermismusea en wetenschappelijke instellingen, en populaire musea kregen een zekere autoriteit door contacten met artsen. De geschiedenis van het anatomische kermismuseum was geen verhaal van verval, maar van wisselwerking: tussen artsen en kermisuitbaters, tussen preventie en moralisering, tussen wetenschap en spektakel.

De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk. Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk.

Tijdstip: 17.00 - 16.15 uur
Locatie: Greepzaal in het Maastricht UMC+, niveau 4
 
Voor nadere informatie en het stellen van organisatorische vragen, kunt u mailen naar:

Documenten