Nieuws - 19 september 2017

De Maand van de Geschiedenis en 'Het geluk van Limburg'

Op zondag 1 oktober 2017 opent het Geschiedenisplatform samen met partner Parkstad Limburg Theaters de Maand van de Geschiedenis op zijn Limburgs. Marcia Luyten en Petra Stienenpresenteren vanaf 15.00 uur in het Theater van Heerlen 'Het Geluk van Limburg', een wervelende middag met interviews, muziek, verhalen en discussies.

Heden en verleden smelten op deze dag samen rondom het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis: 'Geluk'. Zo wordt Limburg als bron van inspiratie on de loep genomen, met onder andere modeontwerpster Ebby Port, acteur Abbie Chalgoum en schrijfster Connie Palmen die voordraagt uit eigen werk.

Er worden ook kritische vragen gesteld, zoals: welk verlangen drijft Limburgse jongeren tot radicalisering? Hierover gaan de journalisten Johan van Beek, Claire van Dijk en islam- en opvoedkundige Amine Sebar met elkaar in gesprek. En wat dacht u van het cliché van de Bourgondische Limburger en het Goede Leven? Hier zal zich onder andere filosoof René Gabriëls over buigen.

Een onderwerp dat bij veel Zuid-Limburgers herinneringen zal oproepen, is de Heerlense Vroedvrouwenschool. Duizenden Limburgwers zagen hier het levenslicht.

Er is muziek van Resisbent, Lotte Walda en Jack Vinders. Jack vertelt over zijn jeugd in de mijnwerkerskolonies en we stellen ons de vraag wat deze voormalige industriegebieden maakt tot een goede voedingsbodem voor nieuwe creativiteit.

Uw eigen kennis van de Limburgse geschiedenis kunt u tot slot grondig testen in de Limburgse Geschiedenisquiz!

Parallel aan het programma vindt in de foyer van het theater een Limburgse historische markt plaats, waar u onder het genot van een drankje meer te weten kunt komen over de Maand van de Geschiedenis.

Kijk voor meer informatie en tickets op www.plt.nl

Start van de Maand van de Geschiedenis in Limburg: 'Het geluk van Limburg'
Parkstad Limburg Theater in Heerlen
Zondag 1 oktober 2017, aanvang: 15.00 uur