19 september 2017
Blog

De gelukkige vroedvrouw

“Als verloskundige hoef je nooit honger te lijden” zegt één van de studenten van de Academie voor Verloskunde uit Maastricht. Na de geboorte van het kind is er altijd beschuit met muisjes!”

Vijf enthousiaste studenten Verloskunde bezoeken het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg en maken kennis met het archief van de Vroedvrouwenschool en de bibliotheekcollectie over hun vakgebied. Het archief bevat ook zo'n 1.550 foto's, die de geschiedenis van de Vroedvrouwenschool in beeld brengen.

Met interesse, verbazing en herkenning bladeren de studenten door de archiefstukken, boeken en foto's. De collectie stimuleert hen tot discussie over hun vakgebied en het delen van hun praktijkervaringen. De ontwikkeling en vooruitgang van de verloskunde is onmiskenbaar. Een foto van de verlos- en operatiekamer uit 1953 lijkt met wat fantasie op een gewone huiskamer, vindt Niels. "De verpleegkundigen dragen geen handschoenen en korte mouwtjes", dat is nu ondenkbaar. "Humor", vindt hij, "zo kan je ook bevallen".

Een man als vroedvrouw was vroeger ook ondenkbaar! Alleen deugdzame katholieke meisjes konden de opleiding aan de vroedvrouwenschool in Heerlen volgen. De jonge meisjes verbleven verplicht in het internaat van de school. Door samen te studeren én samen te wonen leerden de studenten om goed in een team te werken. Die vaardigheid is heel belangrijk voor een vroedvrouw. "Gelukkig is het internaat allang afgeschaft, maar goed kunnen samenwerken is nog steeds van groot belang", zegt een studente.

De huidige verloskundigen in opleiding voelen affiniteit met de eerdere generaties vroedvrouwen. de katholieke- en exclusief vrouwelijke identiteit zijn verdwenen. De toelatingseisen, de praktische en theoretische opleiding en het beroep zijn nog even zwaar als vroeger.

De studenten kiezen de prospectus van de Kweekschool voor vroedvrouwen te Heerlen, een werkboek verloskundige theorie uit 1953 en een examenreglement uit 1981 als favoriete documenten uit onze collectie. De foto van de verlos- en operatiekamer uit 1953 spreekt ook erg aan.

Zo zijn de vroedvrouwen uit het verleden, herkenbaar voor de huidige generatie verloskundigen. Het verleden spreekt en wordt als het ware opnieuw geboren door het enthousiasme van de studenten.

Marjo Konings