Blog - 06 oktober 2017

Babyborrel

Geboren worden is het opgeven van je geheime leven in de baarmoeder. Vóór de geboorte is het rustig en kalm, erna is er aandacht, lawaai en drukte.

Geboren worden is het opgeven van je geheime leven in de baarmoeder. Vóór de geboorte is het rustig en kalm, erna is er aandacht, lawaai en drukte. De kraamvisite komt de nieuwe boreling bewonderen. Foto’s komen uit oude albums tevoorschijn en alle moeders herinneren zich, hoe de bevalling van hun kinderen verliep. Uit dankbaarheid voor de goede afloop van de zwangerschap en geboorte trakteren de ouders op beschuit met muisjes, roze voor een meisje en blauwe voor een jongen. Gender-neutrale muisjes zijn nog niet op de markt.

Niet alleen kinderen worden geboren, ook nieuwe ideeën, concepten en plannen zien het levenslicht en blijken levensvatbaar te zijn. Zo ook het idee om een crowdfunding-campagne te starten. In onze depots rust prachtig erfgoed uit Limburg, bijvoorbeeld 1550 foto’s van de Vroedvrouwenschool uit Heerlen. Vele Limburgers voelen een emotionele band met deze school, ze zijn er geboren of hebben er gewerkt. Wat is er mooier dan deze foto’s te digitaliseren en het publiek te vragen ons hiermee te helpen? Punt is alleen: “ hoe doe je dat”? Gelukkig krijgen wij steun van campagnevroedvrouw Sandra, én van de Academie Verloskunde Maastricht.

Ik ben uitgenodigd voor de start van de campagne. De heerlijke geur van een pasgeboren baby ontbreekt als ik de Academie Verloskunde Maastricht binnenloop. Verder is de sfeer gelijk aan een babyborrel. De kraamvisite staat opgewonden te praten, de ouders van het idee, Andrea en Barbara, staan te stralen. De beschuit met muisjes en de drank staan klaar. Eerst koffie en thee en later ook wijn en bier. Ook de campagne kende een geheim leven, al duurde dat niet lang. Een trotse annonce in de krant, attendeerde de radio en tv  van L1.  Een live uitzending was onvermijdelijk. Dat deert niet!

Met een zachte hamertik op het katheder, verkondigt onze directeur Ad Knotter, de geboorte van de campagne, “de Vroedvrouwenschool & ik”. Onder de stoïcijnse blik van een ooievaar verschijnt de site van Voordekunst, het platform, waarop de donaties kunnen worden gestort.

Het geheime leven is ten einde, de geboorte is officieel. Van bevallingsverlof kan geen sprake zijn.

Tip: Wilt u een kraamgeschenk geven? Doneer op de crowdfundwebsite 'Voor de Kunst.nl'

Marjo Konings