Nieuws - 21 januari 2015

2015 Het Jaar van de Mijnen

De voormalige Limburgse mijnstreek organiseert een themajaar over haar verleden én haar toekomst, met een breed programma aan activiteiten en evenementen.

Staatsmijn Wilhelmina, met op de achtergrond de gloednieuwe kerk van Terwinselen, 1920 (RHCL, Fotocollectie DSM) In de hele regio besteden bewoners en organisaties, in grote en kleine initiatieven, aandacht aan het verleden en de toekomst van de voormalige mijnstreek. Het Jaar van de Mijnen gaat namelijk over nu: over wat de streek nu is en wat zij wil worden. Maar het kijkt ook terug op haar geschiedenis. Het laat zien hoe enorm groot de invloed van het mijnverleden op deze regio is geweest, en hoe belangrijk dat verleden is voor toekomstige ontwikkelingen. Dat gebeurt met bijzondere aandacht voor de jongere generatie van de mijnstreek en met activiteiten voor en door oud-mijnwerkers. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Jaar van de Mijnen: M2015

Het SHCL zal in het kader van het Jaar van de Mijnen een fotoboek uitbrengen, op basis van de DSM-fotocollectie die berust bij het RHCL. Het boek zal worden uitgegeven door Uitgeverij Vantilt te Nijmegen, die eerder verantwoordelijk was voor de uitgave Mijnwerkers in Limburg: een sociale geschiedenis.

Daarnaast brengt het SHCL, in samenwerking met uitgeverij WBooks in Zwolle, een bundel artikelen uit over de mijnbouwgeschiedenis, geïllustreerd met zeldzame kleurenfoto's. De artikelen zijn eerder verschenen in de Jaarboeken van het SHCL, de Studies over de sociaal-economische geschiedenis van Limburg.