Educatie en publieksdiensten

Het SHCL levert geregeld bijdragen aan historische tentoonstellingen, radio- en televisie-uitzendingen en werkt mee aan educatieve activiteiten van de Provincie Limburg, gemeenten en instellingen.

Voortvloeiend uit zijn hoogleraarschap aan de Universiteit Maastricht, begeleid de directeur promotieonderzoek van een aantal onderzoekers. Daarnaast verzorgt hij onderwijs aan studenten van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, met name in het 'honours'-programma, cursussen in historische onderzoeksmethoden, en de begeleiding van scripties.

Medewerkers van het SHCL werken mee aan populaire uitgaven en geven cursussen en lezingen over Maastrichtse en Limburgse geschiedenis.
 

HET EINDE VAN DE SPHINX : INTERVIEW

Toen Henk Houben in 1988 de overstap maakte van porseleinfabriek Mosa naar Sphinx in Maastricht was er geen vuiltje aan de lucht. De sanitairproducent, de oudste industrie van Nederland, leek begin jaren ’90 een gouden toekomst tegemoet te gaan. De consumentenbestedingen in eigen land namen toe en na de val van de Muur lag er een grote markt in Oost-Europa open. Toch ging het mis. In 2009 sloot Sphinx na bijna 175 jaar zijn poorten.

Henk Houben, productieleider sanitair, licht dit in een interview met historicus Caspar Cillekens nader toe. Het interview is een bijdrage van het Sociaal Historisch Centrum aan Once Upon a Town georganiseerd door Bureau Europa.