Lopend onderzoek

Een lang leven is een betrekkelijk recente verworvenheid van de westerse samenleving. Eeuwenlang stond het dagelijks leven in het teken van acute infecties, slepende ziektes en een vroegtijdige dood. Hoe zijn wij daaraan ontsnapt? De grote historische transformatie van ziekte- en sterftepatronen, die gewoonlijk 'health transition' wordt genoemd, is het onderwerp van een nieuw onderzoeksproject van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg.

De 'Maastricht Death and Disease Database', 1864-1955

Register van begravingen 1866, Collectie RHCLDe gelukkige omstandigheid doet zich voor dat van alle mensen die tussen 1864 en 1955 in Maastricht zijn overleden informatie bewaard is gebleven van de oorzaak van overlijden. De gegevens zijn afkomstig uit de administratie van de gemeentelijke begraafplaats aan de Tongerseweg. Het SHCL werkt nu aan een databank waarin de doodsoorzaken van meer dan 75 duizend Maastrichtenaren worden ingevoerd en meteen gekoppeld aan de overlijdensaktes. De Maastricht Death and Disease Database (MDDD), zo heet de databank, is een goudmijn voor medisch-historisch en historisch-demografisch onderzoek. De MDDD brengt in kaart welke veranderingen zich hebben voorgedaan in de ziekte- en sterftepatronen gedurende een periode van bijna honderd jaar. Aan de hand van de casus Maastricht kan men op microniveau de dynamiek van gezondheidstransitie in al zijn facetten ontrafelen.

Doodsprentje van Maria Claessens, 1924. Collectie SHCLMaar ook liefhebbers van de lokale geschiedenis kunnen hun hart ophalen. Rond 1910 stond de fabrieksstad Maastricht nog in de top vijf van steden met de hoogste (kinder)sterfte van Nederland. Maar was de zogenaamde Grote Bouw, het verguisde mensenpakhuis van Petrus Regout in de St. Antoniusstraat, werkelijk een hotspot van mortaliteit? Met behulp van vrijwilligers en werkstudenten zijn intussen meer dan 60 duizend records ingevoerd. Nog even doorbijten en het onderzoek kan beginnen.

Onderzoeksleiders: dr. Willibrord Rutten (Sociaal Historisch Centrum voor  Limburg) en prof. dr. Angélique Janssens (Radboud Universiteit Nijmegen/Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen).

Klik hier voor toegang tot de Facebookcommunity