'Koelies en Kompels'

mijnbouw in Limburg en op Sumatra

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De verrassende relatie tussen de mijnbouw in Indonesië en Zuid-Limburg in de laat 19e eeuw: van west naar oost en vice versa

Bijna iedereen is bekend met de mijnbouw in Limburg, die Nederland tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw voorzag van steenkool, de belangrijkste brandstof voor het huisgezin en de industrie.

Maar wist u ook dat er in de negentiende eeuw al een relatie bestond tussen de Limburgse mijnbouw en die in Nederlands-Indië? En dat een Nederlandse techniek om naar steenkool te boren, leidde tot schoner drinkwater in de tropen?

Deze - en andere – onderwerpen komen aan de orde in onze fotofilm ‘Koelies en Kompels’, samengesteld in opdracht van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg door Ben Gales en Martijn van Tol van deStudio, met medewerking van Nico Randeraad, David Maesen en Andrea Peeters. Met deze online documentaire presenteert het SHCL een nieuwe bijdrage aan de Maand van de Geschiedenis. (Afbeelding bovenaan: Mijnwerkers bij de Ombilinkolenvelden te Sawahloento, Woodbury & Page, CC-BY)

Koelies en Kompels in 4 delen

 

 

 

 

 

Documenten