Agenda

Wat valt er binnenkort te beleven op het gebied van (regionale) geschiedenis? Kijk hier wat het SHCL op het programma heeft staan.

 
Activiteiten:
 
1 oktober 2020   online luisteren
 
Het SHCL opent de Maand van de Geschiedenis met een gesprek tussen Pieter Caljé, historicus, Sander Kollaard, schrijver en winnaar van de Librisprijs 2020, en Nico Randeraad, directeur van het SHCL.Kollaard en Randeraad behoorden tot de eerste groep studenten die Caljé als jong universitair docent Geschiedenis in zijn werkcollege ontving. Hij was ook beider scriptiebegeleider en gaf hen - eind jaren 80 - goede raad mee: Randeraad moest maar gaan promoveren en Kollaard, die moest wat gaan doen met dat schrijven. Ze zullen van gedachten wisselen over geschiedenis, literatuur en leven. 
 
1 - 31 oktober 2020
 
De Maas over en weer   online kijken

Tussen Maastricht en Maasbracht is de Maas een grensrivier. De Grensmaas verbindt zuid en noord maar scheidt oost en west, Nederland en België. In de Romeinse tijd is er in Maastricht een brug gebouwd maar daarbij is het in dit deel van de Maasvallei bijna tweeduizend jaar gebleven. Toch is er ook zonder vaste oeververbindingen altijd veel verkeer over en weer geweest. Het is niet voor niets dat de Grensmaas – zij het voornamelijk aan Vlaamse zijde – ook de Gemeenschappelijke Maas wordt genoemd.

Als regenrivier kent de Maas vele gezichten en heeft zij zich door de tijd heen her en der verlegd. Op meer plaatsen dan je nu zou vermoeden, was de Maas gemakkelijk oversteekbaar, te voet of met een veerpont. In de minidocumentaire laat landschapshistoricus Martijn Blaas zien hoe door de eeuwen heen de verbindingsmogelijkheden tussen de ene en de andere zijde het leven aan beide oevers hebben bepaald. Op basis van historische kaarten en sporen in het landschap schetst hij de dynamiek van de Maasvallei. Waar je je nu in sommige Maasdorpen aan het eind van de wereld waant, passeerde vroeger de diligence van Brussel naar Wenen of verbleven kooplui die op weg waren naar de markten in Sittard of Maastricht.

 
 
1 - 31 oktober 2020   online kijken
 
'Kompels en koelies': mijnbouw in Limburg en op Sumatra – Fotofilm

“Van alle mijnwerkers die ik gekend heb – en dat waren er duizenden – kon er geeneen zo vloeken als ingenieur Velseboer uit Delft, net terug uit Indonesië.” Dit stoorde mijnwerker Gerard Verschooten nog altijd toen hij zijn memoires neerpende. Tegelijk begreep hij ergens waarom op een Limburgse mijn als de Hendrik nog na de bevrijding ‘koeliedrijversmanieren’ nodig waren. Een omschrijving als koelie was niet ongebruikelijk, maar was in Limburg vooral figuurlijk bedoeld. De koloniën waren immers ver weg en anders.
In augustus 2019 is in Heerlen een Indiëmonument geplaatst. De pers onderstreepte toen, dat juist Zuid-Limburg vanwege zijn mijnindustrie een bijzondere band heeft met het voormalige Nederlands-Indië.

Alle tijd dus om eens die band goed te bekijken. Mensen en ideeën circuleren. Dat deden zij ook tussen de mijnstreken in Limburg en de Oost. Maar trokken mensen tevens lessen uit hun ervaringen of uit kennis? En wat deden zij dan vervolgens daarmee? Kwam het idee van Staatsmijnen van Indië naar Nederlands-Limburg? En had de in Limburg snel gewonnen strijd tegen de mijnworm – dé pandemie van rond 1900 – enige betekenis voor de strijd tegen die volksziekte in Indië?

Deze vragen komen aan de orde in de ‘fotofilm’ die Ben Gales en Martijn van Tol van deStudio in samenwerking met het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg maken en die in de Maand van de Geschiedenis in delen digitaal zal worden verspreid.