Archieven en documentatie

Het SHCL zet zich in voor het behoud van het papieren erfgoed van Limburg. Het verzamelt, ordent en inventariseert archief- en documentatiemateriaal afkomstig van bedrijven, instellingen en personen die van belang zijn geweest voor de ontwikkeling van Limburg.

Sinds 1949 heeft het SHCL een omvangrijke collectie opgebouwd, bestaande uit archieven, foto's pamfletten en affiches, afkomstig van personen, instellingen en bedrijven die van belang zijn geweest in het sociale, economische en culturele leven van Limburg in de afgelopen twee eeuwen. Voorbeelden zijn de archieven van de Sphinx, particuliere mijnbedrijven, Limburgse vakorganisaties en welzijnsinstellingen als het Groene Kruis en de Heerlense Vroedvrouwenschool.

Daarnaast beschikt het SHCL over een omvangrijke fotocollectie, en een groot aantal vakbondsvaandels- en vlaggen, pamfletten en affiches. 

Alle archieven van het SHCL zijn samen met die van het RHCL toegankelijk in een gezamenlijk archievenoverzicht. Zoeken in de archieven doet u via de knop 'Zoeken in alle HCL archieven' in het hoofdmenu.

Al onze archieven en collecties zijn in principe voor iedereen toegankelijk en te raadplegen in de studiezaal van het HCL.